CUM SA-TI PLANIFICI SI SA-TI EFICIENTIZEZI COSTURILE CAMPANIILOR ONLINE?

Internetul iti ofera posibilitati prin care sa iti targetezi potentialii clienti mai precis decat orice alta platforma de publicitate. Orice campanie si/sau material publicitar poate fi distribuit direct publicului tau tinta, in functie de variabilele dorite de tine, fie ele demografice (varsta, sex, venit, nationalitate, educatie, ocupatie), geografice (oras, regiune, tara, mediu), psihografice (atitudini, stil de viata, pasiuni, interese) sau chiar comportamentale (beneficii urmarite, loialitatea fata de brand, reactia fata de campania de promovare/vanzare etc).

Ce este cu adevarat important (pentru bugetele tale de marketing) e faptul ca in promovarea online ai posibilitatea sa controlezi si sa masori rezultatele in orice moment. Nicio alta forma de publicitate traditionala nu iti ofera o asemenea transparenta!

Care sunt cele mai bune strategii de eficientizare a costurilor si campaniilor CPL si CPC?

stii ca in campaniile online cel mai important aspect este ROI (return of investment). Dar, pana sa ajungi sa-l calculezi, trebuie sa stii cate ceva despre modalitatile de promovare online pentru ca din ce din ce in ce mai multi marketeri le includ in strategiile lor de promovare.

S-o luam cu inceputul:

Ce este CPC? In campaniile de tip Cost Per Click poti seta un buget si poti aloca o suma pe care esti dispus sa o platesti pentru un click al userilor pe banner-ul/link-ul/butonul tau. In felul acesta cheltuiesti bani doar in momentul in care userul este interesat sa faca actiunea pe care tu doresti sa o faca.

Ce este CPL? Campaniile de tip Cost Per Lead sunt mai folosite in strategiile de marketing B2B. Dupa cum se si numesc, campaniile de cost per lead se aplica doar in cazul in care genereaza vanzari. Acestea urmaresc plata per fiecare lead adus. Practic iti triaza vizitatorii de userii cu potential real de cumparare.

Cum integrezi, cum functioneaza si cum bugetezi campaniile de CPC si CPL?

La fel cum marile branduri au inceput cu o idee de baza, toate campaniile tale online trebuie sa aiba un obiectiv. Seteaza-ti obiectivul sau obiectivele. Ce vrei sa castigi? Vizitatori pe site, awarness, abonati la newsletter, vanzare, loializare si asa mai departe. Apoi analizeaza-ti potentialul target. Si nu in cele din urma, hotaraste cu cine vrei sa lucrezi. Exista agentii specializate in online, ai posibilitatea sa ai un angajat intern care sa se ocupe de asta sau, daca ai timpul si know-how-ul necesar, o poti face chiar tu. Totusi, daca esti nou(a) in acest domeniu, e mai bine sa apelezi la un specialist. Nu e ca si cum poti pune un banner la intamplare, oriunde pe internet si mai apoi sa speri ca vei avea rezultate. In campanile de Cost per Click si de Cost per Lead tu esti cel care plateste. Trebuie sa fii eficient(a) si sa urmaresti ca acel buget pe care il aloci sa ti se intoarca intr-un final sub forma de ROI.

Bugetezi, testezi, analizezi

Mai intai aloca un buget modic, de test. Este recomandat ca in prima luna sa sondezi piata. Multe companii considera ca un buget mare poate aduce clienti multi. De ce sa platesti 1 euro/click din prima cand – cu putina ingeniozitate – ai putea sa ai aceleasi rezultate cu doar 20 centi/click. Asadar, nu te arunca din prima in vartejul publicitatii online. Stabileste un prim buget de test, urmand sa modifici bugetul pe masura ce rezultatele incep sa apara.

Totul se testeaza in online. Campaniile tale de CPC sau CPL trebuie segmentate pe mai mule niveluri, inclusiv pe baza ciclului de cumparare (atentie, interes, dorinta si actiune). Cu alte cuvinte, atunci cand selectezi mesajele cheie in jurul carora sa creezi reclama, trebuie sa fii extrem de atent/a la intentia userului. Un mesaj ambiguu, aparent atragator dar nepotrivit intentiei targetului tau de useri duce la o rata mare de click, insa conversii slabe. Nu vrei sa platesti prea mult pentru clickuri fara valoare.

In functie de durata campaniilor, fa-ti un obicei din a avea sau a solicita agentiei cu care lucrezi rapoarte. Poti analiza rezultatele campaniilor tale chiar si saptamanal. Acesta este beneficiul uimitor al marketingului online, totul se poate transforma/ajusta de la o zi la alta. Daca ai avea un bannr OOH, de exemplu, nu ai putea sa stii daca investitia ta are vreun rezultat palpabil. Pe internet poti afla ce impact au campaniile tale CPC sau CPL de la o zi la alta. Foloseste asta in avantajul tau!

 

Ce spun statisticile, ce ne asteapta in viitor?

Daca in trecut bannerele online erau „inchiriate” cu luna – adica plateam o anumita suma pentru ca un banner sa fie afisat pe un anumite site – in prezent am ajuns la actiuni mult mai focusate pe rezultate, inclusiv CPS (Cost per Sale). Marketerii sustin ca acesta este viitorul. Si au dreptate. In sfarsit exista modalitati concrete de masurare a performantei campaniilor din online.

Afla care sunt pasii must-do pe care trebuie sa ii parcurgi atunci cand vorbim despre campanii eficiente CPC si CPL.

4 pasi pe care sa ii urmezi in cazul campaniilor CPC si CPL

  • Include in strategia de marketing anuala si planul sau obiectivele pentru zona de online. Chiar daca nu ai stabilit inca bugetele alocate, nu trebuie sa mai existe vreo strategie de marketing fara cel putin un canal de comunicare online.
  • Ia in calcul si (cel putin) o situatie neprevazuta sau mai putin satisfacatoare. Vorbim despre mediul online, in care orice se poate intampla. Este adevarat ca in mod normal totul e transparent si masurabil dar trebuie sa ai si un backup plan.
  • Fii flexibil(a). Nu te incapatana sa pastrezi aceleasi mesaje si in online. Este adevarat ca inca mai conteaza comunicarea unitara insa internetul este taramul tuturor posibilitatilor. Te adaptezi sau …pierzi.
  • Adapteaza-ti promovarea in functie de platforma pe care o folosesti. Adapteaza-te targetului caruia te adresezi. Daca te promovezi pe un site dedicat femeilor, adopta mesaje feminine, deviaza putin de la limbajul rigid si universal valabil. Jongleaza cu bugetele si cu cuvintele cheie de cate ori ai ocazia, pana gasesti formula castigatoare.

 

 

Nu rata cel mai mare eveniment de marketing – participa la editia a-9-a a Conferintei „Marketing in Direct”1

Tine pasul cu ultimele tendinte de marketing si comunicare care te pot ajuta sa iti cresti afacerea! Intra in cea mai mare comunitate de marketing din Romania, comunitatea MID. Vei intalni marketeri pasionati cu care vei putea face schimb de idei sau vei afla despre tool-urile pe care concurenta ta le foloseste. Doar pe MID vei gasi solutii de calitate oferite de marketeri de succes, despre cum iti poti maximiza comunicarea cu clientii tai pentru a-i loializa si a-ti genera awarness. Fii deschis(a) la sutele de solutii pe care membrii MID le impartasesc zilnic.

Nu rata cea de-a 9a editie a Conferintei “Marketing in Direct” – 28 Sept’17, Clubul Diplomatic Bucuresti. Profita de reducerea de 25% si ai sa platesti doar 375 lei + TVA pentru o zi intreaga (cu masa de pranz si coffee breaks incluse). Participa alaturi de colegii sau partenerii tai si poti beneficia suplimentar de pachetul 2+1 GRATIS . Grabeste-te, discounturile sunt valabile pana la finalul acestei luni doar!

Ca si la editiile anterioare, pe langa zeci de surprize  si tombole cu premii, primesti la plecare un Goodie bag cu produse in valoare de peste 250 lei.

Te asteptam cu lucruri utile si pe pagina Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *