Scrisoarea de vanzari isi dezvaluie secretele

Elementul central in jurul caruia se concentreaza tot ceea ce inseamna Direct Mailing este scrisoarea de vanzari. Avand un scop bine definit, acela de atragere a clientilor, Scrisoarea de Vanzari / Intentie a fost perfectionata in permanenta, iar redactarea acesteia a devenit o adevarata provocare creativa. Scrisoarea de vanzari este ca o poezie in proza, ale carei cuvinte atent selectate si imbinate trebuie sa sune appealing si relevant pentru a capta cititorul, dar, inainte de toate, trebuie sa-si indeplineasca rolul de a converti prospectul in client.

Pentru redactarea unei scrisori de vanzari trebuie sa respectam cativa pasi, astfel incat rezultatul final sa satisfaca nevoile publicului targetat. Iar asta fiind intotdeauna la obiect, fara sa ne abatem de la mesajul care se doreste a fi receptat. De obicei continutul trebuie sa fie explicit deoarece, in majoritatea cazurilor, cu cat spunem mai mult, cu atat vindem mai mult (situatie care nu se aplica chiar peste tot, nu-i asa?). Mesajul trebuie sa fie clar si concis, fara sa avem surplusuri de fraze fara impact, care nu fac altceva decat sa oboseasca si descurajeze cititorul. Trebuie intotdeauna sa punem accentul pe beneficii (si nu pe caracteristici), in special pe cele directe si imediate, pe care le poate descoperi clientul daca achizitioneaza produsul / serviciul respectiv. Adresarea trebuie sa fie personala pentru a face clientul sa se simta unic, fara a-i lasa impresia ca acelasi mesaj a fost transmis si altor persoane.

In Direct Mailing scrisoarea de vanzari trebuie sa genereze in primul rand un feedback, pentru a masura deschiderea pietei pentru un anumit produs / serviciu si pentru a afla parghiile eficiente de “agatare” a publicului targetat. Limbajul folosit trebuie sa fie cat mai prietenos, fara a lasa impresia unei comunicari cu caracter prea formal. De aceea specialistii recomanda ca nivelul de abordare sa fie unul mediu, fara a pune in dificultate receptorul prin folosirea unor cuvinte elevate.

Ceea ce nu trebuie omis din redactarea scrisorii de vanzari este “PS”-ul, unul dintre elementele cele mai citite ale unei scrisori, poate chiar al treilea dupa titlu si expeditor. De obicei il folosim pentru a introduce sau reaminti un stimulent pentru actiune imediata. La fel de important este sa lasam impresia de urgenta, pentru ca daca mesajul este vag si lasa un timp prea lung de reactie, feedback-ul destinatarului va intarzia sa apara.

Direct Mailing-ul / E-mailingul este in general subiectul-vedeta al Conferintelor de Marketing si Comunicare Directa, fiind de departe printre cele mai utilizate mijloace de comunicare in Marketingul Direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *