Sky is the limit? NO limit cand vorbim despre Inteligenta Artificiala in Marketing

Este clar deja ca inteligenta artificiala va conduce industria marketingului in directii considerate Science Fiction acum cativa ani. Desi guru ca Elon Musk sau Stephen Hawking ne-au atentionat asupra pericolelor la care ne expunem prin adoptarea tot mai masiva a tehnologiei in viata noastra, omenirea a decis, practic, ca e mai indicat (sau comod?) sa se focuseze pe beneficii.Isaac Asimov, unul dintre scriitorii iconici de SF, a făcut urmatoarea evaluare robotilor acum 50 ani: „Robotii nu vor fi nici prea buni, nici prea populari panaiîn 2014, insa ei vor exista. Daca masinile de calcul sunt atat de inteligente astazi, atunci ce anume nu s-ar putea face iurmatorii 50 ani? Vor fi astfel de computere, mult mai mici, care vor deveni «creier» pentru roboti“.

Cat de multa Inteligenta Artificiala (AI) te inconjoara deja?

Termenul AI (Artificial Intelligence) a aparut in 1966, in industria computerizata rolul acestor ‘agenti artificiali’ fiind de a maximiza indicatorii de performanta. Acest lucru ni se intampla in fiecare zi, in ultimul secol: telefoanele mobile tin minte pentru noi zilele de nastere ale celor dragi, emailul ne anunta cand avem intalniri, masina ne semnalizeaza prin senzori ca trebuie sa realimentam cu combustibil si tine minte canalele radio care ne plac. Nici marketingul nu s-a lasat mai prejos. Tehnologia i-a servit de minune interesele. Customizarea, targetarea, evaluarea – demult nu mai sunt niste taskuri dificile, dimpotriva! Dand ‘mana’ cu inteligenta artificiala, s-a creat  ceea ce numim astazi marketing automation.

Doina Vilceanu, Business Development Manager ContentSpeed si Speaker la cea de-a 10a editie a Conferintei „Marketing in Direct” declara: “Marketingul este imbinarea perfecta intre intuitie si analiza. Trebuie sa ‚simti’ piata, insa cifrele concrete stau la baza oricarei decizii de business. Odata cu era digitala, marketingul a devenit cu adevarat cuantificabil. Avem atat de multe intrumente cu ajutorul carora putem masura orice, important e sa poti ‚naviga’ prin aceasta multitudine covarsitoare de informatii si sa extragi esenta si concluziile relevante.”


Insa care sunt algortimii in marketing automation?

Tehnologia sprijina atingerea obiectivelor de marketing prin automatizare. Folosind varii platforme specialistii pot targeta consumatorii cu mesaje automatizate atat pe email, cat si pe retelele de socializare sau pe chaturile website-urilor. Atat imaginea companiei, cat si vanzarile acesteia sunt avantajate, singurele bariere in adoptarea strategiilor de marketing automatizat fiind lipsa unei strategii in sine, lipsa continutului potrivit pe website, a unui buget sau chiar a specialistilor capabili sa implementeze corect astfel de campanii.

Experiente online customizate

De ce toate platformele, aplicatiile si continuturile sunt personalizate? Chiar daca – aparent – suntem diferiti, ne incadram in sabloane. Iar ‚robotilor’ nu le-a fost greu sa isi dea seama de acest lucru. E ca si cu zodiile – sunt doar 12. Suntem diferiti, insa atat de ‚la fel’ … Astfel ca pe platformele de e-Commerce, de exemplu, astazi algoritmii sunt perfect capabili sa il faca pe utilizator sa se simta special: stie unde sta, ce ii place, ce-a comandat si previzioneaza c-ar putea cumpara.

Continut generat de inteligenta artificiala

Momentan o folosim la facturare, cand generam rapoarte financiare, inventare, rezumate etc. Dar sa nu uitam ca in tot acest timp inteligenta artificiala si-a antrenat neuronii (scuze, algoritmii) sa ii dea utilizatorului intocmai ce i se cere, intuindu-i asteptarile. Algoritmii deep learning recunosc comportamentul uman cu precizie: campaniile cu bannere selectate de algoritmii deep learning suntmai eficiente decat cele cu bannere selectate pe baza performantelor anterioare. Rata de conversie creste cu peste 35% iar traficul pe site cu peste 30%. Dovedit practic!

Recunoasterea automata fetelor

Ati intrat pe Google Images? Veti observa cat de precis functioneaza in a afisa imagini si oameni pe baza cuvintelor cheie utilizate. Toate aplicatiile similare au devenit tot mai performante, astazi vorbind de o rata de identificare aproape perfecta: 99%. Facebook, Pinterest si Amazon utilizeaza deja tehnologiile care identifica oameni și obiecte din diferite materiale foto-video. Din perspectiva de marketing, acest avantaj duce la o sincronizare perfecta intre continutul pe care un utilizator il vede online si vizitele în magazinul offline, trimitandu-i acestuia oferte personalizate si mesaje de bun venit in timp real. Din alte perspective…nu ne pronuntam.


Ok, clar, AI este peste tot. Si in Romania?

Bineinteles. Machine Learning (ML) este cea mai accesibila tehnologie de AI si o intalnim pe varii platforme. In special industriile creative s-au adaptat rapid, regandindu-si strategiile si abordarile pentru clienti. Cand a venit la Bucuresti Sofia robotul umanoid – careia o tara i-a dat cetatenie, o banca (romaneasca) i-a dat un card iar o televiziune o emisiune de gatit – multi au numit actiunea drept o miscare de marketing si imagine…insa sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului: a intuit corect cine va castiga Cupa Mondiala de Fotbal!

https://youtu.be/wE5-bgHyQXo 
Dar Facebook ce mai pune la cale?
Alaturi de celalalt gigant, Google, este platforma care ne uimeste regulat cu noi si noi moodificari de algoritmi. Poate acum am inteles de ce…mai ales ca si-a deschis recent un Centru international de cercetare in domeniul inteligentei Artificiale la Paris. Potrivit lui Mark Zuckerberg, acest institut va dezvolta o noua generatie, mult mai intuitiva, de servicii de internet, care va facilita utilizatorilor acces la informatiile care li se potrivesc si mai bine. Practic vorbim de-o viata alternativa in reteaua sociala iar pentru aceasta ‚robotii’ Facebook se pregatesc intens sa ne inteleaga comportamentul si sa ne anticipeze miscarile…ce nu se stie inca este daca ne vor intelege si sufletul… Insa ne-am surprins singuri deja: daca acum 15 ani ne era teama ca internetul ne va urmari fiecare miscare si ca nu vom mai fi liberi, azi de buna voie ne expunem viata in online, aproape fara niciun fel de perdea.


Vino la cea de-a 10a editie a Conferintei „Marketing in Direct” pe 27 septembrie’18 la Clubul Diplomatic Bucuresti!

Vom dezbate cele de mai sus la Conferinta cu tema “Inteligenta Artificiala in Marketing” pe 27 Sept intre 9:00 si 17:00, urmata apoi de un Cocktail Party.

Taxa de inscriere este de 500 lei + TVA / persoana (sau 2+1 GRATIS).

Le multumim tuturor Partenerilor evenimentului: Budureasca, Profi, Brandweb, Serousi, Diamond by Adesgo, Dormeo, Boromir, Sanovita, LaDorna, Herbagen, Just Master Activities (Touch), Redd’s, Sprinter Promotion, Gerlinea, Angels Distributions, Gett’s, Piramida, SEOMark, Rental Media, ProfiPrint, Marketing Romania, ListaFirme.ro, ClausWeb, Tailor Events, Nikon, BlitzTV, Agerpres, Romania Libera, Sapte Seri, InMedia (Eva.ro), Rol.ro, RadardeMedia.ro, DCNews.ro, ManagerExpress.ro, Radio Romania Actualitati, Ziare.com, Business24.ro, SmartFinancial.ro, OrdineaZilei.ro, Chic-Elite.ro, Cariereonline.ro, Finzoom.ro, CalendarEvenimente.ro, Rabbit Media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *